Продуцентите на лентата издирват трескаво кой е записал някога песента Ой, девойче“. Намират Ив Моро –

...
Продуцентите на лентата издирват трескаво кой е записал някога песента Ой, девойче“. Намират Ив Моро –
Коментари Харесай

Как канадецът Ив Моро, влюбен в българското хоро, даде финала на филма „Чума“ дни преди да почине

Продуцентите на лентата издирват трескаво кой е записал някога песента „ Ой, девойче “. Намират Ив Моро – предан дипломат на българските фолклорни танци, малко преди да си отиде

60-те години на предишния век. Няма интернет, няма смарт телефони, никой даже не подозира, че би могло в миналото да има фейсбук, инстаграм и скайп. Канадският младеж Ив е мощно разпален дилетант в радиолюбителството. Един ден посредством този способ на връзка се среща с българка. Двамата стават другари, а Ив стартира междувременно да слуша често радио „ София “, като по този начин за първи път чува български език и музика. По това време с изключение на всичко една от развлекателните действия, които добиват известност в Северна Америка, е интернационалният фолклорен танц. Младежът се допира до просвета от целия свят, само че е изключително притеглен от музиката, мелодиите и ритмите от Балканите. Иска да знае повече за тях. Неговата българска другарка в допълнение разпалва интереса му с разкази за своята татковина, която той е все по-изкушен да посети. И по този начин до деня, в който Ив Моро, към този момент на 18 години, за първи път пътува до България през 1966 година година. Това е единствено началото, тъй като през идващите десетилетия той се връща още веднъж и още веднъж, с цел да учи нашите национални танци и в последна сметка да се трансформира в един от най-изявените познавачи и посланици на българския фолклор в Северна Америка и по целия свят.

 Ив в дома си в Монреал, Канада, към 2018 година В ръце държи Ив в дома си в Монреал, Канада, към 2018 година В ръце държи „ Червеният албум “ – един от първите записи, които продуцира с Балкантон през 1970 година

Ив Моро умира при започване на септември 2023 година, само че в последните си дни съумява да заключи любовта си към България с един финален жест – дава нужния край на игралния филм „ Чума “. Но ще стигнем и дотам…

Пристигайки у нас, той е удивен от огромното многообразие на фолклора в страната.

„ Когато слушаше българска музика и песни, той се вълнуваше по метод, който не можеше да опише. Тази музика говореше директно на сърцето му – споделя Кетрин Моро, щерка на Ив. – Когато през 1969 година получава стипендия от българското държавно управление за проучване на български фолклор, му оферират стаж в Българския национален отбор. Но това, което той искаше, беше да пътува до всеки район, в селата, с цел да събира песни, музика и танци от селяните. Той имаше хиляди часове записи. А тези танци, които научи, бяха огромна част от репертоара му. Разбира се, преподавал е и танци, основани от хореографи, само че постоянно е държал на достоверността. За него беше значимо да съобщи същността на местата и хората, които танцуват по друг метод в своите села. И неговите възпитаници след това го оцениха. Това ги накара да пътуват и да схванат културата като цяло, освен танцовите стъпки. Това е част от повода да накара и други хора да обичат България.

Мисля, че на него му харесваше, че тези танци постоянно са сплотяващи. Стари и млади, положителни танцьори или не – всички можеха да танцуват дружно, като се заловен за ръце. “

 България, евентуално 1969 година България, евентуално 1969 година

Ив няма обичано място у нас, само че усеща огромна връзка и афинитет към танците и стила от Добруджа. Би харесал всяко място в България с добра храна, хубава музика и приятни хора, сигурна е неговата вдовица Франс Моро.

Балканските национални танци и всичко към тях са единствената му кариера. Започва да преподава на 19 години. Освен че е предан на работата си като хореограф, той също по този начин събира данни, продуцира български музикални албуми, изнася семинари и конференции, провежда тематични събития с огромен триумф – като традиционното отбелязване на Лазаровден, което Ив започва в Монреал.

Работи до самия завършек на живота си. През май 2023 година, 4 месеца преди да почине, той преподава в Япония, където има федерация, сплотяваща стотици специалисти, посветили се на българските танци от 70-те години на предишния век. А точно канадецът Ив, а не някой българин, е първият, който вкарва нашенските хора́ и национални ритми в Япония.

 Първо преподавателско турне в Япония, есента на 1975 година Моро е заобиколен от японски фолклорни танцьори от клуб, наименуван Xopos. Първо преподавателско турне в Япония, есента на 1975 година Моро е заобиколен от японски фолклорни танцьори от клуб, наименуван Xopos.

Моро е толкоз неповторим ценител на българската фолклорна просвета, че даже един път, когато влиза в един магазин в София и пита продавачката за най-хубавия запис, който може да му предложи, тя, без да подозира, му предлага „ невероятна компилация “. Носи му „ Български национални танци “ – запис, който той е продуцирал, а мнозина назовават „ аления албум “.

Естествено, у нас Моро има доста другари. При първия си престой за една година в България (1969) отсяда при семейство Тракийски (Стефан, Аделина и Елмира). Постепенно се среща с авторитетни лица от света на националния танц като Филип Кутев, Райна Кацарова и Манол Тодоров. През годините Ив се трансформира в ориентир за хора, които се местят в Северна Америка, и още повече за такива, които са били танцьори, учители по танци и музиканти. Всички му се обаждат за контакти, съвет или просто диалог.

 Януари 2017 година, Италия. Ив преподава на годишен семинар, наименуван Балканот. Януари 2017 година, Италия. Ив преподава на годишен семинар, наименуван Балканот.

През 1979 г. България го награждава с медал „ Кирил и Методий I степен “ за активността му по популяризирането на българската национална просвета в Северна Америка, а през 2008 година е почетен и с Президентски орден от Георги Първанов за своя принос. Последното пътешестване на Ив до България е през 2018 година Тогава щерка му живее във Виена и цялото семейство си провежда среща в София.

Стотици хора от целия свят (Япония, Бразилия, Германия, Турция, Съединени американски щати, Италия, България и т.н.) описват по какъв начин Ив е повлиял на живота им като човек, който е бил добър в построяването на мостове – обединяването на хората посредством музика и танци.

 1981 година, Токио, Япония, по време на преподавателско турне. Ив доста добре може да играе на барабан! 1981 година, Токио, Япония, по време на преподавателско турне. Ив доста добре може да играе на барабан!

Ив има толкоз доста плочи, книги, принадлежности, костюми, музикални записи, архивни фотоси и справочни документи за България, че къщата му е съвсем като библиотека, в която някои хора отиват да вършат изследвания.

Не е изненадващо, че продуцентите на кино лентата „ Чума “ стигат до Моро в трескавото си търсене на правата за неповторимата ария „ Ой, девойче “, която желаят да увенчае финала на драмата, въодушевена от описа „ През чумавото “ на Йордан Йовков.

 Края на 60-е, Монреал, Канада. В кметството на Монреал по дипломатически мотив. Края на 60-е, Монреал, Канада. В кметството на Монреал по дипломатически мотив.

Режисьорът Иван Владимиров инцидентно намира песента и я употребява още в първия вид на монтажа. Обикновено в последвалите стадии доста неща се трансформират, само че този път още от първия миг всички от екипа са безапелационни, че това е финалът. Оттогава те пускат песента на доста български фолклористи, само че никой не може да каже кой е направил записа и къде да се търсят правата. В един момент ги връхлита притеснението, че ще би трябвало да се откажат от песента. И тъкмо тогава откриват най-важния човек – Ив Моро. Буквално дни преди да почине.

„ Той към този момент беше доста болен, когато чу за кино лентата и научи, че екипът желае да употребява един от неговите записи – споделя щерка му. – Беше доста, доста горд… “

„ Ой, девойче “ с видео, направено от екипа на продукцията.

Със сигурност Ив Моро щеше да е благополучен да види готовия филм, само че животът не му даде този късмет. Пет месеца преди премиерата на „ Чума “ идва финалът на неговата житейска ария, която се оказа толкоз мощно обвързвана с България.

Филмът на режисьора Иван Владимиров потегля в кината в цялата страна от 19 януари.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР